Bindestikker

Publisert den

Ah. Det ultimate fluebindeverktøyet. Selve kronen i samlingen av bindestæsj. Personlig har jeg ikke vært helt superfornøyd før nå, etter at jeg gikk til innkjøp av min nyeste bindestikke.

For haugevis av år siden gikk jeg til innkjøp av to rimelige stikker, uten at jeg i det hele tatt kan huske hvor jeg fikk tak i de. Dette var før internett og jeg var ikke mer enn 12-13 år gammel. Vi snakker om en tid da man måtte reise seg opp for å bytte TV-kanal. Den gangen var all informasjonen jeg hadde om fluebinding fra illustrasjoner i en bok skrevet av Pål Krogvold. Disse to bindestikkene gjorde ikke stort annet enn å holde på kroken, iallfall delvis. Den ene kunne festes til bordet og den andre kunne brukes ute på tur, ved å skrus ned i hva man kunne finne av treverk.

Da jeg igjen tok opp fluefiske så var jo dette selvsagt ikke godt nok. Jeg hadde lyst på en Regal Medallion, så klart, men så meg nødt til å kjøpe en billigere variant dersom jeg skulle få kloa i en stikke raskt nok. Fem laken for en bindestikke var litt i overkant når jeg samtidig trengte alt annet av utstyr i tillegg, fra fluestang og vadere til fjær og kroker.

Så jeg landet på denne. En Solid Vise fra Tiemco.

Den er i en helt annen liga enn de jeg hadde fra før. Derimot, sett med et litt strengt blikk, så gjør den egentlig ikke så mye mer enn å holde på kroken. I krokstørrelse 2 til 28. Jeg var veldig fornøyd da jeg fikk den, ettersom den er en klar oppgradering fra de billigste du får tak i der ute. Den er enkel, grei og stabil. En av tingene jeg likte best til å begynne med var pidestallen. Man slipper å måtte sitte ved en bordkant for å binde seg en flue.

Så var det at jeg kom over en video på YouTube der en fyr gikk gjennom forskjellige teknikker og fordeler ved å bruke en true rotary stikke. Planen om å en gang i fremtiden investere i en Regal Medallion gikk raskere ut av vinduet jo mer jeg lærte. Nå måtte jeg finne meg en ny drømmestikke.

Det tok ikke så lang tid.

La meg få presentere Stonfo Elite Vise.

Til å begynne med så jeg ikke på denne som særlig aktuell, fordi jeg var ikke noen fan av utseendet på selve pidestallen.(Jeg ombestemte meg senere.) Jeg lente meg mer i en retning av en Renzetti Traveler 2304, med 6×6 tommer pidestall. Men jo mer jeg så på YouTube, jo mer snudde jeg meg mot denne. Jeg tenkte jo å kjøpe en stikke for resten av livet, og da vil man være sikker i sin sak. Det som avgjorde det for meg var følgende:

– Det følger med bobbinholder og parachute holder. (Har dog ennå til gode å bruke sistnevnte.)

– Stikka kan justeres i større grad. Da tenker jeg på selve høyden på stikka og vinkelen på kjeften.

– Det er et lite håndtak for fingrene, for enklere å snu kjeften rundt sin egen akse. En veldig liten ting, jeg vet, men likevel..

– Jeg kan få kjøpt tilbehør, som blant annet et forstørrelsesglass, hvilket jeg ser for meg kan bli aktuelt i fremtiden. (Jeg har dårlig syn.)

– Kundeservicen deres er kjent for å være ekstremt bra, mens Renzettis er kjent for å være legendarisk rumpe.

– Jeg synes den ser kulere ut. (Selv om Renzettien også er veldig kul, altså..)

Med parachute holderen konfigurert.

Nå som jeg har bundet noen hundre fluer med den, så kan jeg fortelle at den er enda bedre enn jeg trodde den ville være. Jeg elsker den. Om jeg ikke allerede var gift ville jeg sendt inn en forespørsel til folkeregisteret..

Jeg vet at noen klager over at pidestallen er litt i letteste laget, men stikka veier 1,9 kilo, og flytter seg ikke med mindre du binder fluer for å bedrive hvalfangst. De to lommene i pidestallen har faktisk en nytteverdi, til kroker og diverse, og jeg kan plassere verktøy som sakser, trådholdere og dubbingnål i de små hullene på siden hvis jeg føler for det. En annen positiv ting er avstanden jeg nå har fått fra kjeften og ned. Det er massevis av plass å jobbe på.

Jeg ante rett og slett ikke hvor stort behov jeg har hatt for true rotary før jeg begynte å bruke denne. Det gjør alt mye enklere, fra surring av hackle til lakking og liming. Før var det litt knotete å sjekke flua fra flere hold mens jeg bandt, men nå er det bokstavelig talt gjort i en håndvending. Dessuten kjennes det når man håndterer stikka at Stonfo er opptatt av kvalitet i alle ledd. Den er bunnsolid og kan absolutt anbefales. Det eneste som ikke er helt på G er hackleholderen, som har en tendens til å løsne litt og må strammes ved å vri på en skrue én gang i uka. Det tar to millisekunder. De har også en Transformer variant som er veldig lik, men hvor du veldig enkelt kan bytte ut kjeften for å binde tubefluer og større streamere.

Jeg får litt lyst til å reise til Italia og gratulere alle jeg møter med vel gjennomført jobb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *